Our Story
Vi har länge funderat på vad det skall bli av äppelträden som planterades för 25 år sedan på vår gård. År 2019 köpte vi vår först äppelpress och vi började pressa vår egen must. Kärleken till äppelmusten infann sig direkt och vi såg redan framemot nästa höst; nya äpplen, fler äpplen och mera god must. På sommaren 2020 kom en vän till oss med en flaska cider och en annan god vän bjöd oss på sin egengjorda iscider. Vårt intresse för äpplen och vad man kan göra med dem ökade. Vi startade med att göra cider och även de första försöken till iscider. År 2021 planterade vi flera träd och utökade våra kunskaper. Intresset växte och växte.
Vår lilla handpress insåg vi att blev för liten och arbetsdryg och våren 2022 investerade vi i större maskiner för mustning och öppnade vårt gårdsmusteri. Vi planterade ännu flera träd och lärde oss ympa äppelträd. Att ymppa själva ger oss en större möjliget att skapa de äppelträd, sorter och smaker vi eftersträvar. 2023 uppdaterade vi till större maskiner och köpte in en ny flaskmaskin och en ny pastör. Vi ympade 350 nya träd på spännande sorter som lämpar sig för vårt klimat.
Nu har vi dryga 400 äppelträd i marken och 600 egna ymppade träd som väntar på att få komma i jorden. Vi planterar med stort avstånd för att på så sätt nå rejäla skördar på varje individuellt träd.
Äppelträden i vår odling har äpplen som är aromatiska och kryddiga och innehåller mycket sötma, samt en spännade syrlighet. Vi tar våra äppelträd från spännade platser och från olika håll i Norden, Europa och Amerika, där klimatet är liknade som det vi har hos oss. På detta sätt skapar vi en unik äppelodling i Österbotten.
Vi har alla tillstånd för att tillverka och sälja vår iscider, cider, fruktvin med mera.
Våren 2023 startade vi med att pressa, rabarber, jordgubbar och aronia tillsammans med äppen. Denna must tappade vi på vackra flaskor med stiliga etiketter. Våra must flaskor blev snabbt väldigt populära och säljs nu på dryga 20 olika platser. Samma vår bygde vi även vårt Äppelskafferi, som är en kiosk com står ute vid vår väg. I den kan man köpa alla sorter av vår must. Kiosken är öppen 24/7 under vår, sommar och höst.
I oktober 2023 startade vi vår försäljning av vår Iscider - ett Isvin gjort på inhemska äpplen och Österbottnidsk kyla. Spännade drycker lokalt producerade i Österbotten är vår målsättning.
Tasteing av Cider, Iscider och must ordnar vi året om.
Vår egen must vill vi även sälja sortvis för att visa på smakernas mångfald. Iscidern blir till en underbar dryck och vår egen cider kombineras med olika smaker från andra frukter och bär. Följ gärna med på vår äppelresa - den har bara börjat.
Senhösten 2024 presenterades vår andra årgång av vår Iscider. Årgång 23 blev dessutom gjord i 3 olika nyanser plus en Iscider glögg. Bure, Teppon och Grisslören kom till försäljningn november 2024.
Tidningsklipp och i media om oss
Ring, messa eller mejla oss. Vi svara snabbt till dig. Du når oss även på meddelanden på Whats up, Instagram eller Messinger.
Maria svarar på +358-50 300 1075 och Anders på +358-400 238 713 Mail: liselundscider@gmail.com
Följ oss gärn på Instagram @liselundsmusteri eller @liselundscider och Facebook.